Voor RI&E geldt vaak ‘je moet het hebben’ en ‘je moet er wat mee doen’!

Aantoonbaar voldoen aan veiligheid

Ons bedrijf is betrokken bij het verantwoord omgaan met grondstoffen en het milieu. Wij hebben veiligheid hoog in het vaandel staan en nemen vanuit risicomanagement bedrijfsbeslissingen. Het zit in onze genen en het is onze ‘drive’. In de olie- en gasindustrie willen we ons onderscheiden en vanuit onze markt is het een ‘must’ om aantoonbaar te voldoen aan veiligheid. Onze eigen RI&E-methode gaf op den duur geen nieuwe informatie en verbetermogelijkheden meer. We liepen achter de feiten aan, de RI&E ‘op papier’ was niet afdoende gedekt. Daarom hebben we onze eigen methode vervangen door Sufficio RI&E.

Weet waar je wel en niet aan voldoet

Hoewel wij eerst jaren een RI&E zelf bijhielden – goed genoeg voor die tijd – biedt Sufficio RI&E ons nu tal van voordelen. Door de jaarlijkse actualisatie blijft de RI&E ‘levendig’ op de werkvloer, waardoor veiligheid steeds zichtbaar is binnen de organisatie. Denk hierbij aan de risico’s waar je zelf overheen kijkt in de waan van de dag. Wij hebben online op elk moment een actueel beeld van onze arbo aspecten en van de RI&E met het plan van aanpak. We weten dus waar we wel en niet aan voldoen.

De RI&E bevat veel detailinformatie, de methode ligt dichter bij de veranderende wetgeving en wordt getoetst door een kerndeskundige.

Effectieve prioritering

Bij Sufficio RI&E geeft het plan van aanpak een actielijst waarin oplossingsrichtlijnen zijn opgenomen. Deze oplossingen zetten we om in concrete acties. We wijzen deze toe aan specifieke medewerkers met datum van realisatie. Prioritering bij de RI&E werkt voor ons bijzonder effectief. Vaak zijn de helft van de acties binnen een dag opgelost en de andere helft binnen een maand. Het is zeldzaam dat acties bij ons blijven liggen; als je precies weet wat je te doen staat.

Interactief instrument vanuit praktische oogpunt

Vanuit de FME-branche werken we tevens met ‘5xbeter’ en deze brancheregels zijn op ons verzoek opgenomen in Sufficio RI&E. Het is een interactief instrument en ‘dwingt’ je tot het nemen van acties, waardoor de RI&E niet meer in de kast verdwijnt. Dat de wettelijke aspecten worden meegenomen bij elke actie – is veel informatie – is voor ons een check-check-dubbelcheck voor wat er in onze situatie van toepassing is. Met de juiste analyse van risico’s en prioriteiten sturen we nu onze ondernemingsprocessen aan. Het systeem is overzichtelijk en je ziet direct dat het is opgesteld vanuit een praktisch oogpunt.

 

Lees verder hoe Sufficio Arbo en Sufficio Milieu is toegepast.

 

Lees meer

Gerelateerde berichten

Share This